smile BungyComedy


  För dig som vill pröva på standup comedy.   HEM      ANMÄLAN      TIPS & RÅD      HALL OF FAME

 
 
Tips och råd
Några tips och råd till dig som vill testa testa BungyComedy och behöver stöd i att komma igång. FAQ längre ner på sidan.
Kolla in Jakob Öqvist från The Voice och medlem i Stockholm Comedy Klubbs små "how to"-filmer som han gjorde för Mc Donalds. Mycket nyttiga.
Jakob Öqvist, Donken 1
Jakob Öqvist, Donken 2
Jakob Öqvist, Donken 3
Jakob Öqvist, Donken 4

Ta omedelbart fram ett anteckningsblock och börja skriva ner situationer när det gäller följande:

1   Vad som irriterar mig?
2   Vad är det som skrämmer mig?
3   Vad blir jag riktigt förbannad på?
Anteckningsblocket behövs eftersom du aldrig kommer att komma ihåg det annars. Idéerna kommer när som helst - tro oss. Och då gäller det att ha skrivdon redo.

Råd 1   Prata om det som är nära dig. Ditt liv är fyllt av roliga episoder. Sanningen är alltid roligast, fast ofta med litet stänk av Tabasco över anrättningen.
Råd 2   Våga. Vissa påstår att vi bara lever en gång.
Råd 3   Var inte rädd för att misslyckas, ALLA komiker har gjort det. Du har publikens sympatier på din sida. De allra flesta i lokalen vill att du lyckas.
Råd 4   Sätt på TV:n och titta på en "komedi". Det borde stärka ditt självförtroende.
Råd 5   Försök inte att gissa vad publiken tycker är roligt. De flesta komiker av betydelse går enbart inåt och letar efter vad de själv skrattar åt.
Råd 6   Besök oss på BungyComedy. Prata med oss arrangörer, vi finns för din skull. Ibland kan vi vara koncentrerade på annat eller stressade, men misslyckas du får du väl som hastigast sno våra telefonnummer för senare kontakt.
Råd 7   Det finns en myt om att man MÅSTE få ett skratt inom 60 sekunder, annars tappar man publiken. Detta är en myt. Om storyn är bra så håller den hela resan.
Råd 8   Om du genomför det dödsföraktande framträdandet och känner att du fått mersmak - mingla. Lär känna folk. Komikervärlden är liten. Klubbarna få, men ökande i antal.
Råd 9   Om du har en meter högt lila hår bör du kommentera det direkt du kommer upp på scenen. "Förstärk dina lyten", som Adde Malmberg säger.

Regler

1   Inget pappersmanus på scenen. Lär dig det utantill - vem har sagt att det skulle vara enkelt?
2   Stjäl/låna aldrig av någon annans material, varken svensk eller utländsk.
3   Har du fått dig 180 sekunder tilldelat så är det max det. Punkt.

Det kommer alltid att finnas minst två "komiker" på plats att stötta dig inför uppträdandet. Men det är meningen att upplevelsen ska ge dig ditt livs adrenalinkick... och/eller ett första steg på en välbetald komikerkarriär?

Någon har sagt att komedi är sanning och smärta, kanske den personen hade rätt?
Någon annan har sagt att komedi är att finna skillnader mellan likheter och likheter mellan skillnader. Kanske den personen hade rätt?

Vanliga frågor:
Varför är det så viktigt att man håller sig till sina tre minuter??
Det är superviktigt. Planera för 2 minuter och 30 sekunder. Då blir det rätt i tid. När vi planerar kvällen räknar vi att alla håller sina tider. Om det är 20 personer som skall uppträda och alla drar över en minut kommer publiken att krokna. I värsta fall får den komikern som går upp sist alldeles för kort tid på sig. Detta gillas inte i branschen.

Hinner man verkligen bygga upp en akt på ca tre minuter?
Just tre minuter används över hela världen för nybörjare. Visst hinner du måla upp en miljö för publiken och sedan skämta om den. Ett vanligt rookie-misstag är att man använder alltför många ord för att beskriva något. Regeln är:
1. Skriv ner vad du tänker säga.
2. Ta bort alla onödiga ord.
3. Gå igenom och ta bort alla onödiga ord.
4. Ta bort onödiga ord.
5. Rensa och ta bort onödiga ord.
Exempel: "Så nu har USA fått en ny president. Barack Obama. Oj, vilket pådrag. Nu blir det jobb för dom. Dom får väl måla om vita huset till färgade huset. Hitta någon bra mulattfärg va? Vad säger ni om det?"
blir
"Obama! I vita huset?"
Genast har du förkortat tiden med 90%.

Finns det någon åldersgräns?
Nej, vem som helst får uppträda. Den yngsta som uppträtt i BungyComedy var tolv år. Den äldste 66 år.

Varför får man vänta så länge innan man får pröva på?
Det är ett fruktansvärt tryck på BungyComedy. Det är massor med folk som vill pröva på. Så minst tre månader får man vänta. Men använd de månaderna till att skriva, putsa och öva in ditt material.

Jag tycker att det är väldigt skrämmande. Kan du ge ett råd?
ALLA är skräckslagna. Vi brukar säga: "Njut av skräcken". Vi är så skyddade i dagens samhälle att vi sällan känner denna fundamentala känsla. Njut och andas.

Får alla vara med i finalen?
Ja.

Får man ha fusklapp med sig på scenen?
Det är upp till dig. Ett bra tips är att skriva ner stödord på en lapp som man klistrar på en mineralvattensflaska. Oftast behöver man den inte - men den kan fungera som "nallebjörn".

Vad vinner segraren i finalen?
En inteckning i vandringspriset "Janne". En uppstoppad tjäder som är guldfärgad.

Får man ta med sig vänner?
Ja - och fiender.

Vad händer om man startar först eller sist? Är det bra?
Vår erfarenhet är att det inte spelar någon som helst roll.

Jag vill inte gå upp bakom någon jätterolig. Hur slipper jag det?
Du har fel. Det är jättebra att gå upp bakom någon rolig. Då har publiken värmt upp och "lärt sig" skratta och applådera.

Hur är det bäst att bli påad?
Det kan vara klokt att tänka ut hur man blir introducerad. Då börjar din "show" redan hos konferenciern. Självklart är det du som bestämmer hur du vill bli påad. Ta några exempel: "Från Hedemora" Bara för er skull: Namn Namnsson!", "Namn Namnsson! Tjejen som hatar hästar!", "Mager som en avbarrad julgran - Namn Namnsson!".
Det är dock viktigt att det man säger har bäring i ditt material så att du förvirra publiken.
Du behöver inte bli påad med någon mening om du inte vill. Det räcker med att konferencieren säger ditt namn.

Filmas det?
Nej, det filmas inte organiserat av oss. Men det är ok om någon vill filma dig. Du får dock inte filma allt och lägga upp på t.ex. YouTube. Då "bränner" du andras material. Det är bara nånting man inte gör mot kompisar.

Vad händer om jag inte vågar komma?
Ingenting. Det är ditt val och du förstör inte för någon annan. Det händer att folk inte kan dyka upp av flera anledningar. Kanske du vill köra BungyComedy någon annan gång. Då är du förstås hjärtligt välkommen. No hard feelings.

Välkommen!
Vännerna på BungyComedy

I samarbete med Amazon.co.uk Klicka på ikonen och sök på Standup comedy. Då får du välja i världens bästa utbud av litteratur om Standup. Den enda riktigt 100% bra shopen vi stött på.

Källor: Adde Malmberg och Lasse Karlsson (Dramatiska Institutet, 2004), The Comedy Bible av Judy Carter, Comic Insights av Franklyn Ajaye, Comedy Writing Secrets av Melvin Helitzer, How To Be A Working Comic av Dave Schwensen, The Comic Toolbox av John Vorhaus, Truth In Comedy av Halpern, Close och Johnson, Love All The People en sammanställning av material från det största geniet av dem alla - Bill Hicks, Successful Stand-Up Comedy av Gene Perret och Step By Step To Stand-Up Comedy av Greg Dean. Vissa geniala råd har lämnats av svenska komiker som Thomas Järvheden, David Batra, Marcus Palm mfl.